Desiree Orij - Faalangst en weerbaarheid (werkgroep)

Faalangst komt tegenwoordig erg veel voor en soms zelfs al bij heel jonge kinderen. Het is belangrijk om dit te herkennen en en te weten hoe je dit patroon bij kinderen kunt veranderen, zowel voor ouders, leerkrachten als voor hulpverleners. Nog beter is te weten hoe je faalangst bij je kinderen of leerlingen kunt voorkomen.

In deze werkgroep leer je welke verschillende soorten faalangst je kunt onderscheiden en wat oorzaken kunnen zijn van faalangstig gedrag. En dat faalangst soms lastig te herkennen is omdat het ook verstopt kan zijn achter stoer, aangepast of bijvoorbeeld clownesk gedrag.

We gaan in op lichamelijke, emotionele en cognitieve effecten van faalangst.

De ervaring leert dat ouders van faalangstige kinderen zelf vaak ook last van faalangst hebben/hadden en ook (of daarom) 'te goede' ouders zijn. Daar bedoel ik mee dat deze ouders geneigdzijn teveel voor hun kind op te lossen en teveel te helpen. Dat is lief bedoeld, en toch raad ik dat af.

Veel aandacht zal in de werkgroep worden besteed aan manieren om faalangst te verminderen en te voorkomen, en je kinderen weerbaar te maken. Als ouder of leerkracht kun je zo met kinderen communiceren dat je hen zelfvertrouwen geeft en ondersteuning biedt, zonder alles voor ze op te lossen. Hoe doe je dat precies? Actief luisteren, feedback geven en (het risico van) het geven van complimenten worden besproken en geoefend. Een afwisseling van theorie en praktijk; luisteren, delen en doen. Iedere deelnemer krijgt informatie op papier mee.

Desirée Orij werkt als integratief kinder- en jeugdtherapeut in haar praktijk Steuntje in de rug in Haarlem. Naast individuele begeleiding van kinderen en jongeren met sociale of emotionele problemen, geeft zij opvoedadviezen aan ouders.