Miryam Hupkes & Veronica Storm: De rol van verwachtingen in de opvoeding (werkgroep)

Verwachtingen worden grotendeels bepaald door de maatschappij en de gewoonten die we met ons meedragen. Waar eindigen verwachtingen en beginnen frustraties? 

Je kent ze wel; opfokouders worden ze genoemd. Ouders die hun kinderen in allerlei richtingen pushen. Op school moeten kinderen goed presteren, er wordt hoog ingezet. Het zou fijn zijn als het in een sport of muziek uitblinkt! Liever niet te dik maar ook niet te dun. Sociaal zijn en erbij horen… Maar kinderen mogen toch best een zetje krijgen? Moeten we pushen of afwachten?  

Opvoeders moeten altijd vriendelijk zijn en consequent, wendbaar, intellectueel okay, creatief, redelijk, opgeruimd, altijd inzetbaar en ga zo maar door! Denk je misschien: dit gaat niet over mij of (h)erkent iedereen de hobbels die gewoon thuishoren bij het opvoeden in deze tijd?

Wat verwacht het kind van ons? 

Wat verwacht jij van het kind? 

Wat verwacht de omgeving? 

Wat verwacht je van jezelf?

In deze werkgroep nemen we de rol van verwachtingen in de (zelf)opvoeding onder de loep. Wij zorgen voor inhoud en oefening. We gaan met open vizier en humor aan de slag en hopen elkaar te inspireren tot eigenwijze standpunten die het kind en onszelf recht doen.

Natuurlijk met oog voor de verschillende leeftijdsfasen.

Miryam Hupkes en Veronica Storm zijn beiden leerkracht, moeder en de oprichtsters van HenS initiatieven